top of page

Rondleiding buurt: Rotterdam (03-11-2016)

Op 3 oktober 2016 zijn we voor de helaas laatste rondleiding van het jaar naar het centrum van Rotterdam afgereisd. Rond 15:40 vertrokken we vanaf het Einstein Lyceum in Hoogvliet naar metrostation Zalmplaat, om vanaf daar per metro richting station Blaak in de stad te reizen, waar een van onze klasgenoten ons die dag rond zou leiden en ons te vertellen over de verschillende kunst- en cultuurelementen die hij uitgekozen had.

​

Het weer zat die dag helaas niet mee, maar dat konden we op een herfstdag in november ook niet anders verwachten. Deze keer was het echter niet de reisleider, maar onze docent CKV die te laat arriveerde op de Blaak, waardoor we ongeveer twintig minuten op hem moesten wachten. Daardoor konden we alvast even goed rondkijken op de Binnenrotte, het grote plein waar zich onder andere de Markthal en de Laurenskerk bevinden. Toen onze docent eenmaal gearriveerd was konden we eindelijk beginnen met de echte rondleiding.

​

We startten bij ons aankomstpunt, station Blaak. Dit is in de huidige vorm in 1982 geopend. Hiervoor lag het station al sinds de 19e eeuw bovengronds, maar is toen ondergronds opnieuw aangelegd. Hierdoor maakte het spoorviaduct ruimte voor moderne gebouwen die bij Rotterdam passen. Het stationsgebouw van Blaak lijkt op een vliegende schotel of fluitketel, maar in Rotterdam heeft het, zoals men dat met gebouwen daar altijd doet, de bijnaam 'putdeksel' gekregen, wat gezien de spoortunnels eronder en het uiterlijk van het station best een passende bijnaam is.

​

Vervolgens liepen we naar de kubuswoningen naast het station. Dit zijn huizen en kantoorpanden in de vorm van kubussen, die vanbinnen echter rechte muren hebben en waarin dus gewoond kan hebben. Ze zijn ontworpen door architect Piet Blom. Tegenwoordig zijn het symbolen voor Rotterdam geworden en vinden veel mensen ze erg mooi, waaronder ikzelf, en anderen ze erg lelijk.

​

Daarna gingen we naar de Centrale Bibliotheek, ook wel de 'glazen waterval' genoemd door de gele buizen die eruit steken en de grote raampartijen. Het is een grote bibliotheek die meer dan 700.000 boeken bevat en in de jaren '80 gebouwd is. Ik vind het zelf geen mooi gebouw door het ietwat lompe uiterlijk, maar vind het wel erg indrukwekkend dat men een bibliotheek in zo'n enorm gebouw onder kan brengen en het volledig functioneel gemaakt heeft.

​

Na de bibliotheek liepen we door naar de Laurenskerk, die in de 15e en 16e eeuw gebouwd is als kruising tussen een hallenkerk en een kruisbasiliek. Het is een van de weinige gebouwen dat na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog overeind is blijven staan. Eerst wilde men het alsnog slopen door de grote schade, maar daar is geen toestemming voor gegeven waardoor de kerk er nog steeds is en een mooi contrast vormt met alle moderne gebouwen in de omgeving, wat kenmerkend is voor Rotterdam als stad en waar ik een groot fan van ben. De Laurenskerk bevat het grootste kerkorgel van Nederland en een mooi kunstobject boven de deur bij de ingang, dat we ook bekeken hebben alvorens we naar het standbeeld van Erasmus gingen dat op het pleintje tegenover de kerk staat. Ook hij is een belangrijk symbool voor Rotterdam.

​

Na ons bezoek aan Erasmus' standbeeld gingen we naar het laatste cultuurobject van de dag, de Markthal. Dit is een in 2014 door Maxima geopende hal waarin zich vele kraampjes en horecagelegenheden bevinden waarin je ogen te kort komt. Ik ben er al vaker geweest en je kunt er heerlijk eten. De hal is erg groot en heeft een voorgevel volledig bestaande uit glas en een plafond waarop zich een afbeelding gemaakt door Arno Coenen en Iris Roskam bevindt dat allerlei etenswaren en dieren laat zien, en de Laurenskerk om de Markthal nóg Rotterdamser te maken.

​

Al met al hebben we op deze dag veel gezien in een voor ons bekende omgeving, en zijn we met deze derde rondleiding ook wat wijzer geworden over 'onze stad'.

© 2016 door Rik Kranendonk

bottom of page