top of page

Verslag: Laurenskerk (10-12-2016)

Naast mijn bezoek aan het Boijmans van Beuningen heb ik op 10 december 2016 ook een bezoek gebracht aan de Laurenskerk te Rotterdam. Ik ben hier al eens tijdens een rondleiding met de klas langsgelopen, maar ben er nog nooit binnen geweest en omdat het toegestaan is ook gebouwen en monumenten te bezoeken voor CKV, wilde ik hier graag eens een kijkje gaan nemen. De Laurenskerk is namelijk het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum, omdat dit tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels platgebombardeerd is. Ik vond het erg bijzonder om in Rotterdam, dat bekend staat om zijn zeer moderne architectuur bestaande uit hoge wolkenkrabbers en imposante gebouwen als de Markthal en het Centraal Station een kijkje te nemen in een gebouw als de Laurenskerk, dat uit een geheel andere tijd stamt en gebouwd is in de Gotische stijl. De kerk is een combinatie van een hallenkerk, een kerk bestaande uit meerdere ruimten tussen pilaren waarop het dak rust, en een kruisbasiliek, een kerk die op een plattegrond de vorm heeft van een kruis. De kerk is gebouwd tussen de 15e en 16e eeuw en sindsdien is de toren tot twee keer toe verhoogd. De kerk en de toren waren in eerste instantie gescheiden door een klein slootje. Later heeft men dit slootje verwijdert en het schip van de kerk verlengd zodat het aan zou sluiten op de toren en er één kerk gevormd zou worden. Hier is me tijdens mijn bezoek weinig van opgevallen, maar ik vond de kerk van binnen wel mooier dan van buiten door de immense grootte en de rust die er heerst. Ik vond het ook leuk om het orgel van de kerk te zien, dat ook erg groot is.

 

Ik vond mijn bezoek aan de Laurenskerk geslaagd en afwisselender dan ik had verwacht. Zo waren er in de ruimten rondom het schip van de kerk verschillende dingen te zien en te doen, zo was er een klein bibliotheekje gevestigd waar men boeken kan lezen over onder andere religie en de kerk zelf. Aangezien ik zelf geen interesse in religie heb heb ik hier geen gebruik van gemaakt en bezoek ik alleen kerken voor de architectuur en geschiedenis, maar vond ik het wel leuk om te zien hoe men de kerk heeft opgevuld om naast religieuze plek ook dienst te doen als educatief centrum over Rotterdam tijdens de oorlog en religie op zich. Er was erg veel te zien in de ruimten, bijvoorbeeld beelden en verzamelingen van foto’s met boodschappen erbij om een verhaal te vertellen aan de bezoeker. Dit was erg interessant. Daarnaast hingen er aan de muren van het schip luikjes waarin bewegende figuren en attributen onder andere feestdagen uit andere culturen en de Nederlandse zien. Deze manier van interactie met de bezoeker in een gebouw als een kerk vond ik erg verrassend, waardoor het bezoek aan de Laurenskerk voor mij nieuw was. Ik heb er ongeveer twintig minuten doorgebracht en heb daarin meer dan voldoende van de kerk kunnen zien, waardoor mijn bezoek precies lang genoeg duurde. Het meest interessant vond ik de inrichting van de kerk, waardoor deze een stuk interessanter is voor de bezoeker. Ik heb een verslag gevonden waarin de inrichting van de kerk beschreven wordt, de link heb ik hieronder bijgevoegd. Er staat wat er in de Laurenskerk te zien en te doen is, en geeft zo een beter beeld van de activiteiten.

 

Ik zou graag nog eens naar de Laurenskerk gaan om onder andere de toren beter te kunnen bekijken. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen, het was een kerk zoals ik hem verwacht had, maar bleek van binnen wel mooier te zijn dan ik verwachtte. Ik vond niet veel dingen tegenvallen, omdat ik niet verwacht had dat er veel te doen zou zijn. Dat bleek anders te zijn, en ook de dingen die ik er gezien heb vielen niet tegen. Ik zou een bezoek aan de Laurenskerk, naast degenen die gelovig zijn, ook aanraden aan Rotterdammers en nieuwsgierigen die de kerk ook eens van binnen willen zien, net als ik. Hopelijk blijft de kerk nog vele jaren in goede staat te bewonderen.

​

Links

Gebruikt artikel (Architectuur.org)

Informatie over de kerk (Laurenskerkrotterdam.nl)

© 2016 door Rik Kranendonk

bottom of page